,
 
 
PKN
  • Home
  • Activiteiten
    Activiteiten
    Vieringen
    Vieringen KerkTV Orden van Dienst
    Verdieping
    Ontmoeten
    Kunst in de kerk
  • Agenda
  • Organisatie
    Organisatie
    Kerkenraad
    Kerkenraad Kerkrentmeesters
    Diaconie
    Werkverbanden
    Contactblad
  • Beheer
    Beheer
    Anbi kerk
    Anbi Diaconie
  • Contact
    Contact
    Algemeen
    Bereikbaarheid
    Giften
    Downloads
  • Downloads
» Home 
De Ontmoeting Nunspeet
Wie zijn wij?

Wie zijn wij?



Midden tussen heide, bossen en zandverstuivingen wil De Ontmoeting "onbekend land verkennen" en daarmee een alternatief bieden voor een te traditionele manier van kerk-zijn. Bij het vormgeven van ons verlangen naar zingeving is daarom eerder sprake van een zoektocht of een labyrinth, dan van een zeker weten. Wezenlijk voor De Ontmoeting zijn gastvrijheid, nieuwsgierigheid, een theologisch brede, niet-dogmatische benadering, openheid naar de moderne cultuur en betrokkenheid bij de samenleving. 

Elke zondagmorgen is er om 10.00 uur een dienst (klik 
HIER).
De overige activiteiten vindt u in de agenda (klik HIER).
Heeft u vragen, aarzel niet en neem contact op (klik HIER)
 
credo voor de aarde

credo voor de aarde
Credo voor de Aarde

Ik geloof in de heiligheid van de aarde, de heelheid van de schepping, en de waardigheid van alle schepselen. Ik geloof in een genadige God, die de mensheid, man en vrouw, schiep naar zijn beeld en hen de mogelijkheid en de verantwoordelijkheid gaf de aarde te onderhouden. 

Ik geloof dat wij, mensen, gefaald hebben voor God en voor onszelf. Wij hebben de aarde overheerst in naam van hebzucht en ’ontwikkeling’, mensen en schepselen hebben wij gekleineerd, bossen verwoest, lucht, rivieren en zee verontreinigd en de toekomst van onze kinderen op het spel gezet.

Ik geloof dat we onszelf vernietigen als we de aarde verwoesten. Wij moeten zuinig zijn op de aarde en haar beschermen, niet alleen voor ons eigen overleven maar vanwege de zaak van Moeder Aarde. Ik geloof dat wij ons omgaan met de schepping, onze waarden en onze leefstijl moeten veranderen.

Daarom: toon berouw, vast en bid, consuminder, verspil niets, werk aan gerechtigheid en vrede. Begeer niet het bos van je naasten, noch de vlinders, de witte stranden of de bijna uitgestorven dieren. Begeer geen goedkope arbeidskrachten, onderdruk geen kinderen, geen vrouwen. Koester de inheemse volkeren, de daklozen, vluchtelingen, de slachtoffers van oorlogen.

Ik geloof dat alles in het leven met elkaar verweven is: Schepper en schepsels, adem en gebed, de kosmos en het individu, voedsel en vrijheid, West, Noord, Oost en Zuid, seksualiteit en spiritualiteit, ecologie en theologie. Ik verbind mij er daarom toe om samen met alle betrokken mensen overal ter wereld zorg te dragen voor Moeder Aarde, vrede en gerechtigheid te bevorderen, te kiezen voor het leven en dat te vieren.

In deze dingen geloof ik.
Amen

Tekst: Elisabeth S. Tapia, Filipijnen



 
 
Mens en Maatschappij

Mens en Maatschappij
De Ontmoeting vindt het belangrijk dat het in de kerk niet alleen draait om de eigen leden en om wat er met hen aan de hand is.
Ook de wereld waarin we leven, de vragen die de samenleving stelt, het appèl dat vanuit anderen op ons afkomt staan volop in de aandacht.
Met name de diaconie zorgt voor hulpverlening, dichtbij en ver weg. 
Bij tijd en wijle staan maatschappelijke vragen centraal op gespreksavonden.


Amnesty International (groep Nunspeet)
  


Elke tweede zondag van de maand (behalve in augustus en september) worden er na afloop van de viering brieven van Amnesty International verkocht om de handhaving van mensenrechten te bepleiten.

Hospice De Regenboog Nunspeet

 
 
De Ontmoeting heeft zitting in de Raad van Advies van Hospice De Regenboog in Nunspeet.

Multiculturele Vrouwengespreksgroep Mozaïek Nunspeet  
 



Leden van De Ontmoeting participeren in de Stichting Multiculturele Vrouwengespreksgroep Mozaïek Nunspeet. Het doel van de stichting is een positieve bijdrage te leveren aan de (multiculturele) samenleving, door middel van maandelijkse bijeenkomsten.
Ontmoeting, voorlichting, informatie en culturele ontwikkeling  staan centraal. Uitgangspunt is dat de kosten geen beletsel mogen vormen om deel te nemen. Dank zij een subsidie van de Gemeente Nunspeet lukt dat.
De eigen bijdrage is gesteld op € 20.- per jaar en voor gasten € 2.- per keer. Anders dan andere vergelijkbare verenigingen, is  Mozaïek een ontmoetingsplaats  voor vrouwen uit alle culturen. Voor allochtone en autochtone Nunspeetse vrouwen. Er zijn ongeveer 50  vrouwen ingeschreven, o.a. uit Afghanistan, Pakistan, Oekraïne,  Polen, Georgië, Syrië, Kenia, Soedan, Somalië, Colombia,  Marokko, Indonesië en Nederland.
Informatie via e-mail: wouthenkmulder@hetnet.nl
 
Jaarthema 2024 Wat doen wij in Gods naam

Jaarthema 2024 Wat doen wij in Gods naam
Wat doen wij in Gods naam?!

Moge God ons zegenen met onrust
over gemakkelijke antwoorden
halve waarheden, oppervlakkige reacties
zodat er diepgang is in onze harten.

Moge God ons zegenen met boosheid
over onrechtvaardigheid
onderdrukking van mensen en uitbuiting van de aarde
zodat we werken voor rechtvaardigheid en vrede.

Moge God ons zegenen met tranen
die we plengen voor hen die lijden
door pijn, verstoting, honger en oorlog
zodat we onze handen zullen uitstrekken tot troost

En moge God ons zegenen met zoveel
dwaasheid dat we geloven
een verschil te kunnen maken in deze wereld
zodat we doen waarvan anderen zeggen dat het onmogelijk is!!!

Moge wij zo elkaar bemoedigen
en bij de hand pakken
en tot zegen zijn voor elkaar!

Amen
 
Verdieping

Verdieping
Inleiding
Wij zoeken met elkaar naar wat er werkelijk toe doet, naar wat verwondert, verrijkt en uitdaagt. Kortom, naar wat ons leven zin geeft. Daartoe organiseren we onderstaande activiteiten die voor iedere belangstellende toegankelijk zijn.

Lezingen
In het winterseizoen geven deskundigen ’s avonds of in het weekend lezingen over sociale, ethische, filosofische en theologische onderwerpen die in de belangstelling staan. Vanzelfsprekend is er altijd ruimte voor vragen en discussie.

Gespreksgroepen
Er zijn gespreksgroepen met maximaal 15 deelnemers die zich gedurende zes tot acht bijeenkomsten richten op de bespreking van een bepaald (theologisch) boek. De bijeenkomsten kunnen zowel overdag als ‘s avonds plaatsvinden.
 
Films
In het winterseizoenen draaien we op een aantal zondagmiddagen een film waarin sprake is van een religieus of maatschappelijk probleem. Na afloop is er gelegenheid voor gesprek of discussie.

Thematische bijeenkomsten
Een aantal keren per jaar is er een thematische bijeenkomst voor een speciale doelgroep Er staat een bepaald onderwerp centraal. waarover, na een korte inleiding, met elkaar van gedachten gewisseld wordt.

Voor informatie zie de agenda.
 
Bezinning

Bezinning
Inleiding
Onze samenleving wordt steeds individualistischer en hectischer. De tijd vlíegt voorbij. Waar en wanneer heb je nog eens even de gelegenheid om stil te staan, je te bezinnen, nieuwe inspiratie op te doen? In het reine te komen met de vragen en problemen die aan het leven en samen-leven gesteld worden?
Misschien is de kerk wel zo ongeveer de laatste plek waar dat nog kan zonder dat er meteen aan je getrokken wordt. Op zondag, in de wekelijkse vieringen, maar soms ook door de week



 
 
Voor mij is geluk

Voor mij is geluk
Voor mij is geluk

Voor mij is geluk de wind om mijn oren,
de zon in de lucht en languit in 't gras.
Voor mij is geluk de stilte te horen
om zo te ontdekken hoe het ooit was.

Voor mij is geluk het leven te delen,
een hand in mijn hand en samen op pad.
Voor mij is geluk mijn huisdier te strelen
en zachtjes te fluisteren: 'jij bent mijn schat'.

Voor mij is geluk om vrede te maken.
De hoop dat het kan, die wil ik niet kwijt.
Voor mij is geluk de ruzies te staken,
om muren te slechten, stoppen met strijd.
Om liefde te geven, nu en altijd

Liedboek 783
Tekst: Gerard van Midden
lees meer »
 
Fata morgana's

Fata morgana's

Fata morgana's

Mensen die wel eens in de woestijn zijn geweest, beweren dat het er prachtig is. Zelf heb ik er nooit een voet gezet. Lange tijd leek mij dat maar beter ook. Ik had niet bepaald een positief beeld van die plek. Dat beeld is al in mijn kinderjaren gevormd door de Kuifje-stripboeken die ik verslond. Bij het woord 'woestijn ' zie ik de speurders Jansen en Janssen onder de verzengende zon met zakdoeken op hun hoofd over een oneindige vlakte dwalen, gekweld door zandstormen en misleid door fata morgana 's.

Niet bepaald aanlokkelijk dus!
Op een dag drong tot mij door dat ik misschien tóch in de woestijn geweest ben. Niet zozeer fysiek, maar wel in geestelijke zin. Net als velen heb ook ik in mijn leven periodes gekend die dor en eindeloos leken. Tijden waarin je in kringetjes ronddraaít, terwijl verlangens zich laten gelden als honger en dorst. Je bent op jezelf teruggeworpen terwijl je bij vlagen niet eens meer zo goed weet wie je nu eigenlijk bent.

Je kunt je nergens op oriënteren, er is geen weg. Aan het begin van de christelijke traditie trokken gelovigen expres naar de woestijn om de stemmen van mensen te ontvluchten. Zulke stemmen zeggen te weten wie je bent: 'Jij bent dit of dat, zus of zo.’ Ook zelf tooien wij ons met allerlei aanduidingen: ik ben boer, dominee, timmerman, ondernemer; assurantietussenpersoon. Ik ben rijk, ik ben dik, ik ben slim, ik ben verlegen.

Maar in de kale woestijn, helemaal alleen, wie ben je dan? Vroege christenen zagen in de leegte een kans. Zij hoopten met enkel het aangezicht van hun Schepper voor ogen hun ware zelf te vinden. Zij vertrouwden erop dat hun leven daardoor richting kreeg.
Tegenwoordig lijken veel gelovigen naar de woestijn te worden gelokt. Ik spreek ze regelmatig in de Grote Kerk. Hun zekerheden over God en kerk wankelen. Zij verliezen hun oriëntatie. Zij zijn dorstig en verlangen naar een bron.

Gelukkig leren ervaringen van gelovigen door de eeuwen heen om niet in paniek te raken. In de woestijn kan je ontdekken wie je bent in de ogen van je Schepper: een geliefd mens. Dat is genoeg. Je leert er leven van louter liefde. Gaandeweg word je van illusies bevrijd. Fata morgana's verliezen hun betovering. Je bent nergens meer in verstrikt. Niet voor niets moest Israël door de woestijn om als bevrijde mensen in het beloofde land te kunnen wonen. Inmiddels ben ik er ook van overtuigd: de woestijn kan prachtig zijn!

Stadspastor Mariska van Beusichem
Gaandeweg, Protestantse Gemeente Zwolle 2019

 

 
Wijdekerk

Wijdekerk

De kerkenraad van De Ontmoeting heeft besloten zich aan te sluiten bij de Wijdekerk.

Dit is een initiatief van een groep christenen, zelf LHBT+-mens, (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender) of nauw betrokken bij LHBT+-mensen. Zij, en dus ook wij, vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn in zijn of haar kerk. Zij hebben hun ervaringen en krachten gebundeld en delen die op de website (www.wijdekerk.nl) .
Zij, en dus ook wij, doen dit vanuit de liefde van Jezus Christus; samen zijn we Wijdekerk.

 
interlevensbeschouwelijke dialoog 2 november

interlevensbeschouwelijke dialoog 2 november
Interlevensbeschouwelijke dialoog 2025

Thema: "Bruggen bouwen, geen muren.!"
Datum: 2 november 2025
Tijd: 14:00 - 16:00 in De Ontmoeting


Dit jaar is het 85 jaar geleden dat Duitsland Nederland binnenviel en op 5 mei hebben we herdacht dat 80 jaar geleden Nederland werd bevrijd. In deze tijden kijken we met afgrijzen naar de gevolgen van oorlogen in Ukraine, Gaza, Jemen, Soedan etc.
In deze verwarrende wereld met nieuws en nepnieuws proberen we onze weg te vinden.

De vraag doet zich voor: kan ik er wat aan doen?
En zo ja, wat dan en met wie dan?

Namens de PKN Gemeente de Ontmoeting in Nunspeet, vragen we u mee te doen met de interlevensbeschouwelijke dialoog.
Thema: "Bruggen bouwen, geen muren.!", is gekozen n.a.v. positieve berichten in de media van invloedrijke leiders in de wereld.
De boodschap van de onlangs overleden Paus Franciscus is helder! Een goede boodschap uit de christelijke wereld samen met moslims, o.a. van de Ahmadiyya beweging, en humanisten.

In een interview  in Trouw van 29 april jl. pleit ook de Syrische minister van Sociale Zaken en werkgelegenheid Hind Kabawat daarvoor. Zijn regering staat voor de moeilijke taak om de samenleving van het land, dat zo lang onder de burgeroorlog heeft geleden, weer te verenigen en op te bouwen. De  ervaringen  van de verschillende groeperingen dragen nog steeds het risico van onbegrip en vijandschap.

Vredesopbouw kan alleen door naar elkaars ervaringen te luisteren met een goed inlevend vermogen.
Bisschop Mariann Budde, vroeg in haar preek Donald Trump om barmhartig te zijn voor bange mensen. Haar boek  ‘Durf moedig te zijn!’ is recent uitgegeven.

Graag tot ziens,
namens de werkgroep Verdieping
Woutje Mulder
Tel 0341-253131 / 06-53445063 (geen voicemail)
@: H.J.Mulder1939@kpnmail.nl
Zie ook www.deontmoetingnunspeet.nl

 
 
Beroepingscommissie

Beroepingscommissie




7e update uit de beroepingscommissie

De BC heeft besloten het advies van de consulent over te nemen en vanaf 1 juni 2025 te pauzeren met haar werkzaamheden.
Zodra de KR heeft besloten dat is voldaan aan de voorwaarden, hopen wij een uitnodiging te ontvangen om onze werkzaamheden voort te zetten.


Met vriendelijke groet,
Henk Luijk
voorzitter

 
 
Orde van Dienst
 
Klik HIER voor OvD van 06-07-2025
Klik HIER voor KerkTV  
Klik HIER voor projecten kerkenraad
Klik HIER voor collectedoelen diaconie
Klik HIER voor het leesrooster

Kerkdiensten en voorgangers:
aanvang 10:00 in De Ontmoeting
tenzij anders aangegeven

-Zondag 6 juli
 voorganger: ds. E. van Staalduinen-Sulman (Elburg)
-Zondag 13 juli
 voorganger: gemeenteleden
-Zondag 20juli
 voorganger: ds. M. van Hal
-Zondag 27 juli ZANGDIENST
 voorganger: geen
-Zondag 27 juli Taizéviering
 aanvang 17.00 uur
-Zondag 3 augustus
 voorganger: ds. M. Korpel (Leusden)
-Zondag 10 augustus
 voorganger: volgt nog
-Zondag 17 augustus
 voorganger: ds. C. Baas (Apeldoorn)
-Zondag 24 augustus
 voorganger: diaken Th. van Driel (Apeldoorn)
-Zondag 31 augustus
 voorganger: ds. I. Jansen-Kleinjan (Ermelo)


 
Kunst en Verdieping
Vandaag is de dag
Expositie Conny Roodakker
schilderijen en wolwerken
11 mei - 7 september
Lees meer 
Koffiedrinken
Koffiedrinken en ook zingen; iedere woensdag van 10:00-11:30 uur; iedereen is welkom
We nodigen u van harte uit voor een ontmoeting onder het genot van een kop koffie of thee in de hal van de kerk. Het doel is ontmoeten, verbinden en open staan voor elkaar en de wereld om ons heen. Wie daaraan behoefte heeft kan in de kerkzaal bij de aandachtwand een kaarsje branden. Of in een stil meditatief moment weer op adem komen en kracht ontvangen. Gezamelijk een lied zingen geeft ons nieuwe moed.
Ont-meat vegetarische proeverij
Kom gezellig langs en doe mee.
Het helpt de aarde, is voedsel voor de geest en het lichaam.

Op de leestafel in de ontmoetingsruimte liggen informatieve boeken.
Lees meer 
Jaarprogramma 2024
De diverse commissies hebben een
aansprekend jaarprogramma 2024
vastgesteld Lees meer
Kerk in Beweging
Historie: 40 jaar De Ontmoeting
Boekwerk: Kerk in Beweging 

Voor belangstellenden is dit boek digitaal te verkrijgen bij de webmaster. Gelieve een mailtje te sturen wilma.bijma@outlook.com. 
Omdat het bestand te groot is voor verzending via de mail, ontvangt u het via WeTransfer. 
Bezinning
Onze samenleving wordt steeds individualistischer en hectischer. De tijd vlíegt voorbij. Waar en wanneer heb je nog even de gelegenheid...  Lees meer
Verdieping
Wij zoeken met elkaar naar wat er werkelijk toe doet, naar wat verwondert, verrijkt en uitdaagt. Daartoe organiseren we een aantal activiteiten...  Lees meer
Mens en maatschappij
De Ontmoeting vindt het belangrijk dat het in de kerk niet alleen draait om de eigen leden...  Lees meer
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.