,
 
 
PKN
  • Home
  • Activiteiten
    Activiteiten
    Vieringen
    Vieringen KerkTV Orden van Dienst
    Verdieping
    Ontmoeten
    Kunst in de kerk
  • Agenda
  • Organisatie
    Organisatie
    Kerkenraad
    Kerkenraad Kerkrentmeesters
    Diaconie
    Werkverbanden
    Contactblad
  • Beheer
    Beheer
    Anbi kerk
    Anbi Diaconie
  • Contact
    Contact
    Algemeen
    Bereikbaarheid
    Giften
    Downloads
  • Downloads
» Home 
De Ontmoeting Nunspeet
Wat vindt u bij ons?

Wat vindt u bij ons?


 

Midden tussen heide, bossen en zandverstuivingen wil De Ontmoeting ‘onbekend land verkennen’ en daarmee een alternatief bieden voor een te traditionele manier van kerk-zijn. Bij het vormgeven van ons verlangen naar zingeving is daarom eerder sprake van een zoektocht of een labyrinth dan van een alles zeker weten.

Wezenlijk voor De Ontmoeting zijn gastvrijheid, nieuwsgierigheid, een theologisch brede, niet-dogmatische benadering, openheid naar de moderne cultuur en betrokkenheid bij de samenleving. Elke zondagmorgen is er om 10.00 uur een dienst (klik 
HIER).

 

 
Nunspeet biedt onderdak

Nunspeet biedt onderdak


In Nunspeet werken alle initiatieven samen via de website Nunspeet Biedt Onderdak (NBO) om onze medemens in nood een veilige opvang te bieden. Er is bijzonder veel hulp wat voornamelijk door vrijwilligers en ondernemers wordt aangeboden. Het is hartverwarmend om te bemerken hoe fijn er wordt samengewerkt. Juist door deze samenwerking zijn we met elkaar tot veel in staat.
 
Nunspeet Biedt Onderdak (NBO) registreert alle vluchtelingen in de gemeente Nunspeet en coördineert alle activiteiten zoals inschrijving bij o.a. de Gemeente Nunspeet, verzorgen van werk, allerlei bijeenkomsten, scholing etc. De gemeente Nunspeet heeft intern een team samengesteld om NBO te ondersteunen voor de formele zaken. NBO is voor u het eerste aanspreekpunt.
 
Biedt u op dit moment onderdak en zijn uw gasten nog niet bij NBO bekend, meldt u dat alstublieft alsnog via onderstaande keuzes. U kunt zich hier aanmelden voor het bieden van woonruimte of als vrijwilliger.
 
Op deze site treft u ook een activiteiten kalender aan en kunt u lezen hoe de veiligheid van onze gasten is geborgd. Ook treft u onder het kopje nieuws relevante informatie aan. De organisatie structuur kunt u terug vinden onder het kopje organisatie. Het vriendelijke verzoek om deze werkwijze te respecteren.
 
Hartelijk dank voor uw en jouw samenwerking,
Erik de Weerd (Coördinator, namens de verschillende initiatiefnemers en de Gemeente Nunspeet)


klik HIER voor de website van NBO

 
Pret van de Wet

Pret van de Wet
Gemengde gevoelens

Wat is de overeenkomst tussen trekkers op het Malieveld en toeterende vrachtwagens in het centrum van Ottawa? Dat dit geen protest meer is, maar het recht van de sterkste. Een uiting van: ,,Prima dat er wetten zijn, zolang ze maar niet gelden voor mij. Ik wil vrij zijn.’’ en dat snap ik wel, want ik wil ook vrij zijn; ik hou ook niet van autoriteit.



Maar toch: dat iedereen recht heeft op eenzelfde hoeveelheid vrijheid, komt in de hoofden van zulke demonstreerders niet op. Dat hun vrijheid om snelwegen of zelfs een heel stadscentrum te blokkeren de vrijheid van anderen ernstig hindert (de vrijheid om naar het werk te gaan, om een ambulance door te laten, om rustig te winkelen), telt niet. Dat jouw vrijheid ophoudt waar je de onvrijheid van een ander bewerkt, is filosofisch gedoe.

In het klein maar even ontwrichtend is het: de vrijheid om geen hand uit te steken, om door rood te rijden, om de fiscus of de verzekering een poot uit te draaien, om met flink wat alcohol achter het stuur te kruipen (‘dat moet ik toch weten? Dat is toch mijn vrijheid?). En dat er een wet bestaat die dit alles verbiedt, vindt de gemiddelde Nederlander (en dus ook Canadees) eerder lastig dan terecht. De wet, dat is vrijheidsbeperking. Je mag niet dit, je mag niet dat; de wet: dat is de politie, de rechter, een boete, gevangenis. Alleen maar narigheid.

De Joden hebben een heel ander gevoel bij de wet. Zij hebben een jaarlijks, vrolijk feest dat Simchat Tora heet. ‘Pret van de wet’ zou je kunnen zeggen. Hoe kom je op het idee, pret van de wet ??? Nou, ik denk: omdat ze nog een heel levendige, pijnlijk levendige herinnering hebben aan de tijd van vóór de wet. Voordat de wet er was, was er de wetteloosheid. En de wetteloosheid, dat is (zie boven): het recht van de sterkste. Het recht van de machthebbers. Het recht van uitbuiters, dictators, de Farao, Hitler, gewapende criminele bendes.

En dan komt de wet. Een Godsgeschenk, zegt Israël, want die wet geldt voor laag èn hoog, voor vrouw en man, voor lakeien èn voor koningen: in Israël was iedereen (3000 jaar geleden al!) voor de wet gelijk. De vrijheid van de koning hield op waar de onvrijheid van de lakei begon. Ja, dat zal er in de praktijk beste eens anders hebben uitgezien. Ook toen waren er koningen die niet van hun hofdames af konden blijven, die meer belasting hieven dan rechtmatig was. Maar er was óók de wet. Goddank.

Gerrit Heuver

 
 
Activiteiten van andere kerken

Activiteiten van andere kerken

Kerk van Almere op de Floriade 2022 (FruitFul City)


Van 14 april t/m 9 oktober 2022 vindt de Floriade in Almere plaats. In 2012 bezochten ruim 2 miljoen mensen de Floriade. De kerken van Almere bouwen voor hun tuin een duurzame Tiny Church en richten de beeldentuin met 12 kunstwerken en een labyrint in. Bezoekers kunnen de pracht van Gods schepping en de natuur ervaren en hun eigen spiritualiteit ontdekken. Christelijke spiritualiteit krijgt op deze manier een plek op deze internationale expositie.

DE VERKENNING
We starten in maart 2022 met een bijeenkomst in onze eigen kerk waarin we dit initiatief van de kerken in Almere bespreken. Waarom doen ze dit? Wat denken ze te bereiken? Met welke ogen en oren gaan wij hen op de Floriade bezoeken?

HET BEZOEK
We bezoeken individueel of in groepsvorm de Floriade, waarbij we gaan ervaren hoe Fruitful City ons aanspreekt. We proberen met de initiatiefnemers in gesprek te komen over hun kijk op een waardenvolle en groene toekomst.

ERVARINGEN UITWISSELEN
We komen op een af te spreken moment weer samen om onze ervaringen te delen. Heeft dit initiatief ons aan het denken gezet over de wijze waarop de kerken van Almere een boodschap voor de wereld hebben verspreid?

MEER INFORMATIE
www.fruitfulcity.nl en https://floriade.com

 
 
Oorlog

Oorlog

Toch weer oorlog



In mijn jonge jaren hadden we de Koude Oorlog. En was ik bij tijd en wijle echt bang dat het een hete oorlog zou worden. Dat de bom zou vallen vóór ik volwassen zou zijn. Na de ‘glasnost’ van Gorbatsjov en de val van de muur ebde die angst wat weg. Toch bleef ik de extreme bezuinigingen op onze defensie nogal lichtzinnig vinden. En gaf ik (alléén op dit punt!) Trump groot gelijk: de EU moet voor zijn eigen verdediging zorgen. Niettemin: wie hield er nu vóór 24 februari echt rekening mee dat er na meer dan 75 jaar vrede in West-Europa weer een complete oorlog uit zou breken? Tussen twee moderne landen? Een strijd die alleen maar verliezers op kan leveren? Dat geloofde je toch niet? Ik heb al meerdere journalisten en commentatoren de afgelopen dagen horen zeggen: ‘We zijn veel te naïef geweest. We hebben tot het laatst toe gedacht dat zelfs Poetin zich zou laten leiden door redelijkheid.’ Ik denk zelf dat het probleem nog ergens anders ligt: we zijn in ons rijke Westen helemaal en uitsluitend gaan denken in termen van geld. Van kapitaal, van winst. ‘It’s the economy, stupid!’ Opeens moeten de oligarchen (het best te vertalen met ‘rijke stinkerds’) hard worden aangepakt. Maar toen ze met hun grote koffers roebels arriveerden op de Zuid-As, of er hun luxe villa’s in hartje Londen mee kochten, was het toch al méér dan duidelijk dat dit geld stonk? Zo snel rijk worden, dat kan toch alleen door de Russische Jan-met-de-Pet uit te zuigen? Maar daarvoor sloot West Europa ogen en oren.

Dat Poetin met deze oorlog zichzelf financieel benadeelt, en zijn volk nog meer, ja dat snapt hij ook wel. En dáárom dachten we dat hij het niet zou doen: Oekraïne binnenvallen. Maar al die sancties, die haast óók alleen om geld draaien, die raken hem niet. Niet wezenlijk. En dat is nou het verschil. Doordat in onze samenleving geld het hoogste goed is geworden, zijn we gaan denken dat voor anderen ook wel zo zal zijn. Maar het bestaat dus nog: een motief, een drive, een agressie die door geen enkel economisch perspectief getemperd wordt. Dat bebaarde Jihad-strijders zo denken en handelen, daar zijn we langzamerhand aan gewend. Maar dat ook een goed opgeleide, witte man in een keurig pak-met-stropdas zo handelt, dat snappen we niet en daar hebben we ook geen verweer tegen. Misschien moet ons verweer wel zijn dat we echt wat inleveren van de ongebreidelde luxe waar de meeste (maar lang niet alle) Nederlanders in leven. En van dat geld dat we dan onze samenleving versterken. Naar buiten: onze defensie, maar ook naar binnen: een eerlijke verdeling van inkomen, kennis en kansen. Want ook dat is defensie.

Gerrit Heuver

 
Bezinning

Bezinning
Inleiding
Onze samenleving wordt steeds individualistischer en hectischer. De tijd vlíegt voorbij. Waar en wanneer heb je nog eens even de gelegenheid om stil te staan, je te bezinnen, nieuwe inspiratie op te doen? In het reine te komen met de vragen en problemen die aan het leven en samen-leven gesteld worden?
Misschien is de kerk wel zo ongeveer de laatste plek waar dat nog kan zonder dat er meteen aan je getrokken wordt. Op zondag, in de wekelijkse vieringen, maar soms ook door de week




 
 
 
Orde van Dienst
Klik HIER voor Ovd van 26 juni as
Klik HIER voor KerkTV  

Klik HIER voor projecten kerkenraad
Klik HIER voor collectedoelen diaconie
Klik HIER voor het leesrooster

Komende diensten:

3 juli as. 10:00 uur
voorganger: ds. Mw. M. Bossenbroek 
uit Nunspeet
Samen Natuur-inclusief Tuinieren
op 3 juli 2022 en 10 juli 2022
Lees meer (Lees meer)
Koffiedrinken
Koffiedrinken en ook zingen; iedere woensdag van 10:00-11:30 uur; iedereen is welkom
We nodigen u van harte uit voor een ontmoeting onder het genot van een kop koffie of thee in de hal van de kerk. Het doel is ontmoeten, verbinden en open staan voor elkaar en de wereld om ons heen. Wie daaraan behoefte heeft kan in de kerkzaal bij de aandachtwand een kaarsje branden. Of in een stil meditatief moment weer op adem komen en kracht ontvangen. Gezamelijk een lied zingen geeft ons nieuwe moed.
Kunst in de kerk
Op 15 mei as. presenteert Tiny de Bruin enkele van haar schilderijen in de kerkzaal Lees meer
Kerk in Beweging
40 jaar De Ontmoeting; Kerk in Beweging 
Voor belangstellenden is dit boek digitaal te verkrijgen bij de webmaster. Gelieve een mailtje te sturen wilma.bijma@outlook.com. 
Omdat het bestand te groot is voor verzending via de mail, ontvangt u het via WeTransfer. 
Bezinning
Onze samenleving wordt steeds individualistischer en hectischer. De tijd vlíegt voorbij. Waar en wanneer heb je nog even de gelegenheid...  Lees meer
Verdieping
Wij zoeken met elkaar naar wat er werkelijk toe doet, naar wat verwondert, verrijkt en uitdaagt. Daartoe organiseren we een aantal activiteiten...  Lees meer
Ontmoeten
Het spreekt vanzelf dat De Ontmoeting ook de plek is voor sociale activiteiten waaraan iedereen die dat wil kan deelnemen...  Lees meer
Mens en maatschappij
De Ontmoeting vindt het belangrijk dat het in de kerk niet alleen draait om de eigen leden...  Lees meer
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.