PKN
  » Activiteiten » Kunst in de kerk 
De Ontmoeting Nunspeet
Kunst in de kerk Kunst in de kerk
Kunst en religie hebben raakvlakken: beide geven ze uitdrukking aan wat groter is dan wijzelf. Kunst in de kerk gaat de dialoog aan tussen bijbel, geschriften en geloof enerzijds en anderzijds de wereld van de kunsten: beeldende kunst, muziek, dans, poëzie en film.
In dit kader zijn er in onze kerkzaal tentoonstellingen en uitvoeringen met werk van beeldende de kunstenaars die ons iets te zeggen hebben.
In het winterseizoenen draaien we op een aantal zondagmiddagen een film waarin sprake is van een religieus en/of maatschappelijk probleem. Na afloop is er gelegenheid voor gesprek of discussie.


Die Winterreise – Franz SchubertTentoonstelling van zondag 19 januari tot zondag 8 maart
Schilderijen en foto’s van Anne Lamfers

Anne Lamfers maakte deze serie schilderijen n.a.v. het overlijden van zijn zoon. Als uitgangspunt gebruikte hij Die Winterreise van Franz Schubert.
Het zijn 24 getoonzette gedichten van Wilhelm Müller voor zangstem en piano. Lamfers geeft na de viering van zondag 19 januari een toelichting op zijn werk.
Het verhaal lijkt betrekkelijk eenvoudig. Een jonge man maakt na een afwijzing een reis. In het 24e lied ontmoet hij de Leiermann, de speelman met de draailier, een verpersoonlijking van de dood..

Er zijn veel analyses van de Winterreise gepubliceerd. Veel commentatoren plaatsen de cyclus in een politiek-maatschappelijk kader.
Volgens vrijwel alle commentaren symboliseert de winterreis de zoektocht van de mens naar zichzelf.


Lezing zondag 26 januari 2020
Na de viering en de koffie verzorgt Cees Luijten een lezing over Die Winterreise, waarin hij dit verhaal plaatst in de omstandigheden van de tijd. Een lezing met beelden en luistervoorbeelden.

Gemeenteproject zondag 8 maart tot zondag 17 mei
De lezing  (zie hierboven) is ook de start van een gemeenteproject.
Dit project loopt uit op een expositie. 

Concert Roon StaalDonderdag 30 januari 2020
Aanvang 20.00 uur
Toegang € 17,50

Zanger / pianist Roon Staal presenteert zijn nieuwe album Promise.
 

terug
 
 
 
 

Bezinning


Onze samenleving wordt steeds individualistischer en hectischer. De tijd vlíegt voorbij. Waar en wanneer heb je nog eens even de gelegenheid...
Lees meer
 
Verdieping
Wij zoeken met elkaar naar wat er werkelijk toe doet, naar wat verwondert, verrijkt en uitdaagt. Kortom, naar wat ons leven zin geeft.
Daartoe organiseren we een aantal activiteiten...
Lees meer
 
Ontmoeten
Het spreekt vanzelf dat De Ontmoeting ook de plek is voor sociale activiteiten waaraan iedereen die dat wil kan deelnemen...
Lees meer
 
Mens en maatschappij
De Ontmoeting vindt het belangrijk dat het in de kerk niet alleen draait om de eigen leden...
Lees meer

 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.