Activiteiten

Gedurende het hele jaar vinden er veel interessante activiteiten plaats.

Kringen 2018-2019

1 Zin in de ouderdom

Gesprekskring rond het boek 'Zin in de ouderdom’ van Jan van Baardwijk (predikant te Amersfoort) en René Rosmolen (geestelijk verzorger bij Beweging 3.0 in Leusden). 'Zin in de ouderdom’ biedt een uitvoerige excursie langs de vragen die een mens bestormen als de arbeidsplicht ophoudt en het 'golfen' te weinig blijkt te bieden' (Bert Keizer). Het is een boek
* voor de lezer die zich wil verdiepen en bezinnen in de ouderdom
* met gespreksvragen en suggesties voor bijeenkomsten
* rijk geïllustreerd met oude en moderne kunst en poëzie, van Rembrandt tot Marlène Dumas, van Judith Herzberg tot Rutger Kopland.

Het boek is geschreven voor mensen die hun laatste levensfase bewust willen doorléven en daarin zoeken naar zin en betekenis. De toon is meditatief en informatief, praktisch en spiritueel, breed en diep tegelijk. Fotografie, beeldende kunst, film, poëzie, filosofie en theologie - alle mogelijke perspectieven worden benut om het rijkgeschakeerde landschap van de ouderdom in beeld te brengen en tot leven te wekken.

* Met ingang van oktober elke 1e woensdag van de maand, 10.00 – 11.30 uur
* Plaats: in De Ontmoeting

2 ‘Leven van wat komt’, Erik Borgman

De auteur
Gesprekskring rond het boek ‘Leven van wat komt’ van Erik Borgman, hoogleraar publieke theologie aan de Universiteit van Tilburg en lekendominicaan.
In dit boek werkt Borgman op 'schaamteloos theologische' wijze (aldus TROUW) een katholiek uitzicht op de samenleving uit. Een uitzicht dat we, zo meent Borgman, door de tijd heen zijn kwijtgeraakt, maar dat het waard is om te herontdekken. Let wel: het is een katholiek uitzicht en geen programma. Er is geen kant en klare katholieke maatschappijvisie die enkel uitgerold hoeft te worden. Meer gaat het om een manier van kijken, een 'contemplatief standpunt' dat probeert hoop te ontwaren in de werkelijkheid.
Borgman bespreekt een heel scala aan voorbeelden en probeert zo stukje bij beetje dat katholieke uitzicht helder te maken. Via de vluchtelingenproblematiek en Merkels 'Wir schaffen das' tot een kritische bespreking van de encycliek Laudato Si, langs getuigen van de hoop zoals Dorothy Day of Thomas Merton, naar de hardnekkige problemen in de Nederlandse zorgindustrie. Steeds laat hij zien dat wij mensen uiteindelijk niet niet zoveel grip hebben op onze omgeving. Maar dat hoeft geen reden tot angst te zijn: want juist in controleverlies, zegt Borgman, dient zich vernieuwing aan.

* Met ingang van oktober elke 2e woensdag van de maand, 19.30 – 21.00 uur.
* Plaats nader te bepalen. (Het boek kost € 17,=)

3 Meditatie

Het woord ‘meditatie’ heeft inmiddels veel betekenissen. Het kan een overweging zijn bij een tekst of een kunstwerk, het kan ‘diep nadenken’ betekenen, maar ook verwijzen naar zijn oorspronkelijke betekenis: een vorm van spirituele oefening. Ook hiervan bestaan weer veel vormen, denk aan mindfulness, ontspanningsoefeningen, yoga of ook simpelweg een mentale oefening in stressreductie.

De klassieke context van meditatie is een religie of levensbeschouwing. Met name vanuit de oosterse religies is meditatie in het westen in zwang gekomen.
In onze tijd wordt ook veel aan meditatie gedaan zonder dat daarbij een religieuze achtergrond meespeelt.
Wij gaan een aantal eenvoudige meditatieoefeningen doen, die in de sfeer liggen van ontspanningsoefeningen en mindfulness.

* Met ingang van oktober, elke 3e woensdag van de maand, van 10.30 tot 11.30 uur.
* Plaats: De Ontmoeting
* Nodig: een ligmatje (tuinstoelkussen volstaat ook). Wie liever niet willen liggen, kan alle oefeningen ook prima doen in een stoel.

Verhalen op de pedalen

'Verhalen op de pedalen' is de slogan van een nieuw initiatief om samen te gaan fietsen. Voor veel mensen is dit waarschijnlijk een leuke invulling van de zondagmiddag. En wie weet ontstaan er spontaan groepjes die vaker willen fietsen met elkaar.

In de toekomst houden we onze fietstocht altijd op de laatste zondagmiddag van de maand. Bij regen of twijfelachtig weer gaan de tochten niet door. We fietsen voor ons plezier!

De data voor de volgende tochten zijn in voorbereiding.
U kunt zich opgeven bij Wil Knol e-mail  of tel 0341 251765

Ontmoeten op de voeten

Ongeveer één keer per 6 weken maken we een wandeling van 7 tot 10 km lengte in een gebied niet al te ver van Nunspeet. De route is iedere keer anders en wordt door één van ons van te voren uitgestippeld. Over het algemeen vertrekken, we na een kopje koffie vanuit de Ontmoeting, per auto naar het startpunt. Vaak bestaat de groep uit ca 15 deelnemers die na een gezonde en mooie tocht ook nog wat napraten op een terrasje of  weer helemaal bijkomen met een warme kop chocomel. De organisator voor een bepaalde wandeldatum nodigt per email een min of meer vaste groep uit om deel te nemen en vertelt daarbij nuttige details omtrent tijd, plaats en route.

ONTMOETEN OP DE VOETEN DATA 2018

U bent ook van harte welkom om een keer of heel vaak mee te gaan; informeer dan bij de coördinator van de wandelingen: George van Geest,
tel 0341 785892 of via e-mail 

Ontmoetingsborrel

Even een gezellig samenzijn, even bijpraten, onder het genot van een hapje en een drankje.  Begint om 17.00 uur in 'De Ontmoeting'.  De eerst volgende borrel is op een nog nader te bepalen datum. We houden u op de hoogte.

Gezamenlijke maaltijd

Het ontmoetingsdiner is een plezierige mogelijkheid om elkaar te spreken en beter te leren kennen tijdens een ontspannen en gezellige maaltijd. Op de 1e dinsdag van de maand bent u vanaf 17.00 uur van harte welkom in ons kerkelijk centrum. Kosten: € 6,00 p.p. inclusief 1 drankje. Aanmelden vooraf is gewenst, uiterlijk de zondag ervoor. U kunt dit doen bij Carolien Beek of telefonisch, tel. 0341-251315

Menukaart 4 september 2018

Tomatensoep/salade met meloen
Pasta met saus
Citroentaart