PKN
  » Home 
De Ontmoeting Nunspeet
"Litanies" van Jehan-Ariste Alain "Litanies" van Jehan-Ariste Alain
Op zondag 5 mei 2019 speelde onze organist na afloop van de viering ‘Litanies’ van Jehan-Ariste Alain, een Franse componist en organist die in 1940 op 29-jarige leeftijd in dienst van het Franse leger sneuvelde bij Saumur.

Na de afronding van zijn muziekstudies kreeg Jehan-Ariste in 1935 zijn eerste baan  als organist van de Eglise Saint-Nicolas in Maison-Lafitte. En ondanks zijn vroege dood heeft hij  talrijke composities nagelaten voor orkest en koor. Maar ook missen, vocale muziek en kamermuziek. En daarnaast werk voor piano, harp en orgel.
 
De ‘litanies’ (smeekbeden als Kyrie Eleison – Heer ontferm U) hebben een vaste plaats in de kerkelijke liturgie. En ook bij de dodenherdenking op 4 mei worden deze woorden soms gebruikt om aan te geven dat wij geen woorden tot onze beschikking hebben omdat het leed dat wij herdenken en de ellende die we in onze tijd nog steeds zien, te groot zijn.

De Orde van Dienst van die vijfde mei vermeldde een citaat van Jehan-Arise Alain: ‘Quand l’âme chrétienne ne trouve plus de mots nouveaux dans la détresse pour implorere la miséricorde de Dieu, elle répète sans cesse la même invocations’. ( Wanneer de christelijke ziel in de ellende geen nieuwe woorden meer vindt om de barmhartigheid van God af te smeken, herhaalt zij zonder ophouden dezelfde aanroepingen).

In de ‘litanies’ weerklinken de smeekbeden soms fluisterend zacht, soms opstandig luid en minder welluidend. De stem van een veelbelovende moderne componist uit Frankrijk klinkt door tot in onze tijd. En wij nemen die schreeuw om barmhartigheid over omdat het ons, ook in onze tijd, aan woorden ontbreekt.
 
terug
 
 
 
 

Bezinning


Onze samenleving wordt steeds individualistischer en hectischer. De tijd vlíegt voorbij. Waar en wanneer heb je nog eens even de gelegenheid...
Lees meer
 
Verdieping
Wij zoeken met elkaar naar wat er werkelijk toe doet, naar wat verwondert, verrijkt en uitdaagt. Kortom, naar wat ons leven zin geeft.
Daartoe organiseren we een aantal activiteiten...
Lees meer
 
Ontmoeten
Het spreekt vanzelf dat De Ontmoeting ook de plek is voor sociale activiteiten waaraan iedereen die dat wil kan deelnemen...
Lees meer
 
Mens en maatschappij
De Ontmoeting vindt het belangrijk dat het in de kerk niet alleen draait om de eigen leden...
Lees meer

 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.